(0)

7. szakasz - Ökológiai Intézet Oktató Központ, játszótér, Kakasvár, Füstös ház , Szíves Fogadó

Az épület előtt jobbra fordulva egy hídon haladunk át, majd balra tartva elérjük az Ökológiai Intézet Oktató Központját.

41oktato1.JPG

Itt, a látogató központban a fenntartható erőforrás-használat néhány technikáját lehet megismerni. Az udvar végén keresztben álló, oktatási célokat szolgáló épület, passzív és autonóm ház is egyben, ahol számos energiatakarékos megoldást is bemutatásra kerül. Ilyen a tömegkályha, a rakétakályha , sörkollektoros faszárító és aszaló berendezés, sík és vákuum kollektor, különböző rendszerű napelemes megoldások. A közvetve történő energia megtakarítást is számos berendezés demonstrálja, mint amilyenek a komposztáló árnyékszékek, a szürke szennyvíztisztító kisberendezések, és az esővízgyűjtők.

43tomegkalyha3.jpg

44raketakalyha.jpg

Az oktató épülete előtt láthatjuk a napkollektoros aszaló és faszárító berendezéseket.

45aszalo1.jpg

A szárítótól az udvar eleje felé haladva találunk három darab komposztáló árnyékszéket, magyarul leginkább alomszéknek nevezhetjük ezeket.

Az Intézet udvara még számos látnivalót tartogat, amelyekből fontos ismereteket szerezhetünk környezetkímélő életmódunkhoz. Érdemes nyomon követni a szervezet programjait, hiszen számos gyakorlati képzést kínálnak.

Az udvart elhagyva, a hídon visszamegyünk a főtérre, és a bolt előtt jobbra kanyarodva elmellőzünk egy lakóházat, majd egy árnyékos részben megtaláljuk a játszóteret. A játszótér a falu gyerekeinek, angol cserkészek együttműködésével létesült. A játszótér eszközei fából, természetes anyagokból kerültek kialakításra.

A játszótérrel szemben, az egykori gémeskút-tér bal oldalán, egy emlékoszlopon a település első okleveles említésének dátuma szerepel, 1232. Felette a dombon az egykori pásztorház átalakított épülete látható, amely ma könyvtárként működik. A ház eredeti állapotáról készült fényképet megtaláljuk a néprajzi kiállításban.

Ha a ház bal oldalán haladó utca partján felkapaszkodunk, és egy keskeny zsákutcába befordulunk balra, hamarosan a Kakas-váron találjuk magunkat. A „Kakasvár” a falu ÉNY-i részén lévő dombrész régi neve. A házak oromzatán régen fémlemez kakasok álltak, innen ered az elnevezés.

50kakasvar.jpg

A Kakasvárnak hátat fordítva, visszafelé haladunk azon az úton, amelyen ide érkeztünk. Elmegyünk a volt pásztorház háta mögött, és néhány tíz méter megtétele után balra fordulva a templom lépcsője előtt állunk. Két faragott tölgyfa kapun át érkezünk a templom kertjébe. A bejárat a hagyományos felvidéki kapuk formáját őrzi, Ráczi István putnoki fafaragó munkája.

Itt, a falu végén, emelt helyen áll az egyhajós, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős templom, K-Ny-i hossztengellyel, a déli homlokzat előtt toronnyal.

52gomorsztemplom1.jpg

Ha a templom lépcsőjén leereszkedünk az utca szintjére, velünk szemben a Füstös-ház kerítését találjuk.

53fustoshaz.jpg

A Füstös-házat elhagyva becsatlakozunk a Kassai útra, pár métert haladunk előre a falu vége felé, majd jobbra találjuk a volt iskola épületegyüttesét

A kert patak melletti oldalán A Szíves Fogadó új építésű épülete töri meg az ódon hangulatot.

IMG_5683.jpg

É48.375420, K20.428420
(0)