(0)

3. szakasz - Kelemér

Települések

A Mohosvár kék L jelzésén haladva visszatérünk a Nagy-Mohoshoz, és keresztezzük azt az utat, amelyen a Kis-Mohos felé haladtunk. De nem térünk vissza a kék jelzésre, hanem a tó déli csücske mellett elhaladva megkerüljük a lápot, és a túlsó oldalán folytatjuk utunkat, amíg az északi végén egy balkanyart véve visszatérünk a kék jelzésre. Amíg bandukolunk, gondolkodjunk el a lápok jövőjén.

30Tompafa.JPG

Miután megkerültük a Nagy-Mohost, a láp végén balra haladva újra csatlakozunk a kék jelzésre, és visszatérünk a parkolóba, ahol utunkat indítottuk. A műúton Kelemér irányába haladunk, árnyat adó fák között, és követjük a kék jelzést, amely egy helyen átvág egy nagyobb szerpentin kanyart.

A műútra visszatérve, és azon tovább haladva, hamarosan megpillantjuk Kelemér községet. Alig, hogy beértünk a településre, jobb kézre, erre felé szokatlan emeletes házat pillantunk meg. A Tompa Mihály út 129. sz. alatt található Mohos Házban az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott állandó kiállítás látható, amely a Mohos-tavakat, a Mohos-vár történetét, valamint a falu táj- és kultúrtörténetét mutatja be, de esetenként időszaki kiállítások is megtekinthetők itt. A ház alagsorában foglalkoztató terem várja a környékbeli, valamint a kiránduló iskolás csoportokat, ahol rendhagyó természetismeret órára és egyéb környezeti nevelési programokra van lehetőség.

24.képkelemerparokia2.jpg

Parókia

Az utcán lefelé haladunk, és hamarosan elérjük az itt balkanyart vevő Serényfalváról Ragályon át Aggtelekre vezető utat. Az íves kanyarban jobb kéz felé emelkedik a Keleméri Református Templom, és mellette harmóniában megbúvik a parókia és a Tompa Mihály Emlékház. Néhány lépcsőn juthatunk fel, ha szembe fordulunk a templommal. A templom bal oldalán húzódik meg a Tompa Mihály Emlékház.

A lépcsőkön visszaereszkedünk a főútra, jobbra fordulunk, majd körültekintéssel átmegyünk az út bal oldalára. A falu legvégén találjuk a Keleméri tájházat, ott ahol az út Gömörszőlős felé leágazik. Az egykor tűzoltószertárként funkcionáló felújított épületben népi használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat tekinthetünk meg. Itt kapott helyet Józsa Judit keramikus művész alkotása is, melyet Kelemér falu legendája ihletett.

27kelemertajhaz1.jpg

Keleméri tájház

 

É48.356600, K20.431520
(0)