(0)

1. szakasz - Putnok

Utunk első szakasza Putnokról, a római katolikus templomtól indul, és a Szörnyű-völgyön keresztül vezet a Keleméri Mohosokig. Az út során megpihenve érdemes megnézni egy ökológiai lábnyom kalkulátort és átgondolni a környezeti terhelésünk mértékét és ennek hatását élőhelyünkre.

02PutnokSZvpiheno1.jpg

Szörnyű-völgyi tanösvény

A templomot elhagyva a Serényi Béla utcán haladunk a Kelemérre vezető műúton. A templom mögött található a Serényi-kastély.

Az utcán tovább haladva lassan magunk mögött hagyjuk Putnokot. A völgy beszűkül, és beérünk az erdőbe. Mellettünk jobbra csordogál a Szörnyű-völgyi-patak. Ugyancsak jobb kézre elmellőzzük Gulyás István vendégházát. Pár száz métert egyenesen haladva az út jobb kanyart vesz. A kanyar bal oldalán egy pihenő, parkoló található, ahonnan rákapcsolódhatunk a Magas-bérc tanösvényre.

Visszatérve a parkolóba a műúton folytatjuk utunkat a Putnoki halastóig, amelyet a Putnok végét jelző tábla után 2,6 km-re találunk meg. A tavat a nem túl bővizű Pálma-forrás táplálja, a tó ennek a kis érnek az elgátolásával jött létre.

04putnokiszapfogoto.jpg

Iszapfogó tó

A tó és a forrás között egy iszapfogó tó is található, mely vizén gyakran láthatunk récéket úszkálni. A halastó, majd az iszapfogó felső tó mellett elhaladva a völgy alján egy szép kis tisztás rétet érünk el, amelynek felső szögletében ered a Pálma-forrás.

A forrás környékén főleg, de a műúton a pocsolyák nedvességét szívogatva sokfelé láthatunk a tarkalepkefélék családjába tartozó lepkefajokat június és július hónapokban. Közülük is kitűnik szépségével a Nagy nyárfalepke (Limenitis populi).

A Pálma-forrástól tovább Kelemér felé haladva az út egy nagy kanyarral veszi be a meredekebb völgyszakaszt, és felérkezik a vízválasztóra. Innen lefelé haladva, rövid úton elérjük az Országos kéktúra jelzését, amely a Mohosok felől érkezik ki a műútra. Bal kézre találunk itt egy farakodót, ami egyben az ide érkező autós vendégek parkolóhelye is.

 

É48.294930, K20.433580
(0)