(0)

19. szakasz Ragály

Települések

A faluba beérkezve a Kossuth Lajos utcán megyünk végig a falun Felsőnyárád irányába. Félúton
találjuk a Ragályi Ferdinánd látogatóközpontot ahol, ahol megpihenhetünk a teraszon az utolsó szakasz megtétele előtt. 

Ragály terasz.JPG
A látogató központtól majd 3 kilométernyire, az Aranyos-tető nyárral, fenyővel telepített oldalán látható Borsod-Abaúj-Zemplén megye legidősebb kocsányos tölgye, mely 26 méter magas, 638 cm törzskerületű. Ha nem szeretnénk újra legelésző marhák között haladni, akkor a műúton haladunk Felsőnyárád felé. Először elhagyunk egy marhatartó telepet, majd mielőtt egy buszmegállóhoz érünk, befordulunk jobbra. Átmegyünk a Csörgős-patak hídján, majd elhagyunk jobb kézről egy fehérre meszelt alacsony épületet, majd balra meglátunk egy erdészházat. Nem megyünk el addig, előtte jobbra fordulunk. Ahogy elágaztunk, az út is kétfelé nyílik, mi jobbra tartunk, párhuzamosan a műúttal, Ragály irányába haladunk. Jó ötszáz métert teszünk meg, amikor az út balra fordul derékszögben, és hamarosan megpillantjuk az idős fát.
Búcsút mondva az idős tölgynek, visszatérünk Ragályba. A Kossuth Lajos útról a Rákóczi útra kanyarodunk rá balra, a Reál pont élelmiszerboltnál. Az utcán haladva pontosan szembe találjuk a Ragályi református templom szépen felújított épületét.
A templom mögött, egy idős fákkal díszített parkban bújik meg a Balassa Kastély.

Ragály Balassi.JPG
A Balassa kastély szomszédságában találjuk a Ragályi kastélyt.

Túránk itt ér véget a kastély klasszicista stílusban épült falai között.

Bízunk abban, hogy a Szív Útjai túrát bejárva az ide látogató élményekkel feltöltődve, lélekben elcsendesedve, harmóniában önmagával és a természettel viszi jó hírét a gömöri tájnak.

Visszavárjuk!

É48.406340, K20.521000
(0)