(0)

18. szakasz Présház, katonasírok, útban Ragály felé

Amikor ide kiérünk, az erdőből forduljunk jobbra, és az erdő szélét követve menjünk le egy domboldalon, addig, amíg az út visszafordul balra, és betér egy útba. Itt induljunk felfelé. Nem lesz nehéz megtalálni a helyes irányt, hiszen már láthatók a szelídgesztenye fák.

szelidgesztenyefasor.JPG

Jobbra hagyjuk el őket, és majd egy platóra megérkezve három épület áll az út mellett. A jobbra lévő házikó egy helyi lakos saját kezével épített pincéje, vele szemben két „történelmi”, maradt fenn a múltból, melyek sajnos csak árnyékai önmaguknak.  A tornácos vályogház a vincellér, a bárói borász egykori háza. A mellette magasodó épület a Ragályi család egykor vadászházként is funkcionáló - az alábbi képeken is látható - présháza és pincéjének maradványa.

ragalyszolohegy1.JPG

Környezetében gondozott szőlők őrzik hegyen, a filoxéra vész előtt virágzó szőlőhegyi élet képét. A többi parcellán már csak fennmaradt gyümölcsfa matuzsálemek tanúskodnak arról, hogy itt hajdan virágzó szőlő és gyümölcs kultúra volt. A Ragályi Ferdinánd által magas szintre fejlesztett szőlő- és gyümölcstermesztés emlékeit, illetve a helyén kialakult természet által csaknem visszafoglalt tájat a szőlőhegyi tanösvény mutatja be, amely vezetett túraként vehető igénybe a Látogatóközpontban. A száz év körüli szelídgesztenyefák mellett naspolya, fehér besztercei szilva, vilmos- és papkörte, számos almafajta, A vincellér háztól visszafelé vesszük az irányt, újra elhaladunk az idős gesztenyék mellett, majd egyenesen haladva leereszkedünk egy ennél alacsonyabb dombtetőre. Az út meredek és vízmosásos, de nem hosszú, és hamar kiér a Szőlőhegy garádjához egy alacsonyabb dombtetőre. Mellette néhány elvadult, vagy nem sokkal ezelőtt felhagyott szőlő-parcella látható. Az út itt kettéágazik, balra egyenesen Ragálynak tart. Mi még kerülünk egyet, és jobbra tartva, követve a gyümölcsös szélét leereszkedünk egy völgybe. Velünk szembe látjuk a Kecse-hegyi esőbeállót. Egy kaszálón haladunk át, akár mehetünk egyenesen a kis épület irányába, de a völgy alján jobbra betérhetünk egy kis zárvány gyümölcsösbe, amit a helyiek Baglyosnak hívnak. A pihenőhely mellett egy gondozott szilvást balra lejjebb a fák között pedig három sírt találunk. Az itt álló - a helyiek által csak „Kecse-hegyi sírok”-nak nevezett - síremlékek, báró Ragályi Ferdinánd Nándor és felesége, illetve néhány rokona hamvait őrzik. Az itt található táblán a báró életéről olvashatunk tanulságos összefoglalót.

ragály kecse-hegy.JPG

Itt a Szőlőhegyen kora tavasszal találkozhatunk a nagyfejű csajkóval, ősszel pedig gyakran észrevehetjük a kifejlett imádkozó sáskákat.
A Kecse-hegyi sírokat elhagyva, a műúton, a Csörgős- patakkal párhuzamosan haladva érjük el Ragály községet.

É48.415440, K20.516320
(0)